En af de ‘nye’ borgmestre, der ved KV13 løftede det samlede antal V-borgmestre fra 31 til 49, er Søren Steen Andersen i Assens. Foto: Katrine Marie Kragh / Polfoto
En af de ‘nye’ borgmestre, der ved KV13 løftede det samlede antal V-borgmestre fra 31 til 49, er Søren Steen Andersen i Assens. Foto: Katrine Marie Kragh / Polfoto

Absolutte V-flertal og overvunden turbulens

Venstre er for tiden største kom­mune­parti med 49 borgmestre. Følg KV17-opdateringer fra de absolutte V-flertal i Herning og Billund til Esbjerg, Assens, Brønderslev, Greve, Hedensted og det tidligere så turbulente Nordfyn.

Overblik

Af Knud Abildtrup | [email protected]

En af de større KV17-nyheder på det seneste er, at en af de allerlængst siddende borgmestre, Esbjergs Johnny Søtrup (V), nu vil stoppe efter at have beklædt posten siden KV93. Flere havde set beslutningen komme tidligere – i 2011 fik Søtrup hjertestop, men blev behandlet og vendte stærkt tilbage.

Ved KV13 fik han igen et godt personligt valg og gik fra 10.677 personlige stemmer ved KV09 til 12.728 ved KV13. Interessen samler sig nu om viceborgmester Jesper Frost Rasmussen, der foreløbig har fået den lokale V-formands rygstød til at blive ny spids. V kom ved KV13 tæt på absolut flertal med 15 ud af 31 pladser.

Absolut flertal kan Danmarks Liberale Parti prale af at have haft i Herning siden KV05. Partiet gik ved KV13 tilbage fra 20 til 19 mandater ud af 31, men den overvældende opbakning til borgmester Lars Krarup er svær at komme udenom. I blå blok har der siden seneste valg slet ikke været plads til K eller LA, og næststørste parti er S med bare fire mandater.

Også Ib Kristensen i Billund sidder på et absolut V-flertal - her med 13 ud af 25. Han  har været borgmester siden KV01, når man tæller Grindsted-perioden med. Han forbedrede ved KV13 sit personlige resultat fra 1.117 til 1.801 stemmer og vurderer over for dknyt som største lokalpolitiske ændring, at S har skiftet spids fra Gitte Ottosen, der også scorede godt, til Ann Charlotte Vilstrup. Både V og S gik frem ved seneste valg, men V mest - fra 10 til 13. Her står de p.t. tre største partier i landspolitik, V-S-DF, sammen om konstitueringsaftalen. Viceborgmester Uffe Schmidt (V) stiller ikke op igen, og det kan få betydning i hans lokalområde Hejnsvig, hvor kandidaterne fra DF og S vejrer morgenluft, skriver JydskeVestkysten.

Ved KV13 overtog V statussen som landets største borgmesterparti og har nu hele 49 borgmesterposter mod 31 i den foregående periode. Blandt de nye ses Søren Steen Andersen i Assens, der ved KV13 erobrede posten fra den mangeårige S-borgmester Finn Brunse. Søren Steen Andersen sidder på en 16-13-konstituering bestående af V-DF-K og er igen V-spids i en kommune, hvor valget er langt mere åbent, og hvor S sætter sin lid til Charlotte Vincent Petersen som ny spids.

Også i Greve finder vi en V-borgmester, der har mod på at forsøge sig igen efter sin første periode. Pernille Beckmann afløste den konservative veteran Hans Barlach og sidder på en V-DF-LA-konstituering med 13 ud af 21 mandater bag sig. Altså uden K, som det fremgår. Hendes største rival må forventes at være Niclas Bekker, der igen er spids for S, som ved KV13 holdt skansen med 5 pladser.

Tilbage i Jylland – i Hedensted – er også Kirsten Terkilsen (V) udpeget på ny uden modkandidater. V kom ved KV13 tæt på det absolutte flertal med fremgang fra 12 til 13 ud af 27 pladser. Hvad angår personlige stemmer, gik Terkilsen dog tilbage fra 4.316 til 3.679. S bevarede sine otte pladser og stiller med ny spids i skikkelse af Kasper Glyngø, der afløser Henrik Alleslev. Hedensted er i øvrigt er en af de ganske få kommuner, hvor Kristendemokraterne har en plads i byrådssalen, mens man hverken finder politikere fra LA, R eller EL.

I Brønderslev står Mikael Klitgaard igen øverst på liste V som en i kommunal sammenhæng erfaren herre med borgmestererfaring både fra Dronninglund siden 2002 og den sammenlagte Brønderslev Kommune ad to omgange – afbrudt af Lene Hansen (S) 2010-2013. Klitgaard gik frem i personlige stemmer fra 2.451 ved KV09 til 2.572 ved KV13. S er også her næststørste parti med nu 9 pladser og en ny spids: Arne M. Jensen.

Nordfyn er borgmester Morten Andersen (V) i gang med sin anden periode. Kommunen har et valgmæssigt turbulent omdømme  blandt andet på baggrund af, at netop Morten Andersen ved KV09 kom til magten ved hjælp af to afhoppere fra S. De brød ud i protest mod, at S ikke konstituerede sig med SF, og det fik den desavouerede S-spids til omgående at forlade byrådet. Ved KV13 gik V sejrrigt ud af den turbulens og øgede mandattallet fra 9 til 11.

Morten Andersen kunne fortsætte med et borgerligt flertal på 15 ud af de 25 pladser efter at have fordoblet sit eget stemmetal fra 1.524 til 3.116. Flertallet blev dog reduceret, da DF's udvalgsformand René Lundegaard traf beslutninger på egen hånd og blev smidt ud af konstitueringen, der siden har bestået af V-K-LA og er baseret på 13 ud af 25 – det snævrest mulige. :

Netværk

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet