En stor del af danskerne støtter nedlukningen af samfundet frem til 28. februar, viser en måling, som Voxmeter har lavet.
En stor del af danskerne støtter nedlukningen af samfundet frem til 28. februar, viser en måling, som Voxmeter har lavet.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

7 ud af 10 danskere støtter nedlukningen

Danskerne støtter den nuværende nedlukning af samfundet, viser måling. Danskerne står sammen om coronahåndteringen, selvom det er svært, siger en professor.

meningsmåling

Af Ritzau | [email protected]

Et stort flertal af danskerne støtter den nuværende nedlukning af samfundet, som blandt andet indebærer et forbud mod forsamlinger på mere end fem personer samt lukning af detailhandlen og liberale erhverv frem til 28. februar. Det viser en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Her svarer 71,8 pct., at de støtter den nuværende nedlukning.

1.017 repræsentativt udvalgte personer over 18 år har svaret i målingen, der er gennemført i perioden 2.-4. februar.

Målingen er udtryk for stor tilslutning til regeringens coronahåndtering og viser, at danskerne står sammen om beslutningerne, selv om det er svært.

Det vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har forsket i befolkningens adfærd og holdninger under coronakrisen.

- Det her viser, at danskerne er en befolkning, som i meget høj grad støtter op om det fælles projekt, som coronahåndteringen er. Og noget af den forskning, vi har lavet, viser, at en af de væsentligste faktorer for opbakning til regeringens coronahåndtering er, at man ved, hvad man skal gøre - og at man stoler på, at andre også løfter deres del. Det har vi formået i Danmark, siger han.

Opbakning trods coronatræthed

I de seneste måneder har mange brugt udtrykket "at være coronatræt". Herunder også statsminister Mette Frederiksen (S).

At være "coronatræt" betyder dog ikke, at danskerne ikke vil følge restriktionerne, mener Michael Bang Petersen.

- Vi bliver nødt til at gentænkte nogle af de forestillinger, vi har, om coronatræthed. For den her relativt høje opbakning tyder på, at man sådan set godt kan bakke op, samtidig med at det gør ondt at følge restriktionerne. Der er ingen tvivl om, at det gør ondt. Vi ser høj grad af ensomhed, stress og økonomiske konsekvenser for mange. Men det her er også en indikation på, at danskerne holder fast og bakker op på trods af det, siger han.

Også støtte til skoleåbning

De første skridt i genåbningen af Danmark blev taget i begyndelsen af ugen.

  Vi bliver nødt til at gentænkte nogle af de forestillinger, vi har, om coronatræthed. For den her relativt høje opbakning tyder på, at man sådan set godt kan bakke op, samtidig med at det gør ondt at følge restriktionerne.

Her meddelte regeringen, at de yngste skoleelever i 0.-4. klasse fra mandag kan komme i skole igen efter at have været sendt hjem siden 21. december. Også den beslutning støtter over 70 pct. af danskerne, viser Voxmeter-målingen.

- Det er interessant, fordi det kan tyde på, at vi som befolkning - i hvert fald den her gruppe på 70 procent - i bund og grund følger, hvad myndighederne mener, er det rigtige. Det viser en høj grad af efterfølgelse i befolkningen, siger Michael Bang Petersen.

Genåbningen for de yngste er dog ikke startskuddet på en generel genåbning lige foreløbig.

Det har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) flere gange slået fast i ugens løb.

- Det her betyder ikke, at Danmark er på genåbningsstien. Vi er nødt til at holde fast, og det er træls. Men hele fundamentet for, at det her kan lade sig gøre, og at vi ikke får smitten ud af kontrol, er, at al anden aktivitet i samfundet forbliver på det lave niveau, som vi har haft indtil nu, sagde han blandt andet på et pressemøde 1. februar.

Kontakttallet for de gængse coronavarianter er 0,7, mens det for den britiske variant estimeres at være 1,1. Det betyder, at den er i vækst i Danmark.

Disse restriktioner gælder til 28. februar

  • Forbud mod forsamlinger på mere end fem personer.
  • Afstandskrav på to meter. Det gælder både i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.
  • Krav om mundbind eller visir i den kollektive trafik og i butikker.
  • Detailhandlen, storcentre og udvalgsvarebutikker er lukket uanset størrelse. Dagligvarebutikker og apoteker er undtaget.
  • Liberale serviceerhverv som frisører, fitnesscentre og massører er lukket. Det samme gælder klinikker, der udfører kosmetiske behandlinger.
  • Elever i folkeskolens 5.–10.-klasse og studerende på ungdoms- og voksenuddannelser er sendt hjem og modtager fjernundervisning.
  • Arbejdsgivere opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemme, hvor det er muligt.
  • Alle indendørs idræts- og kulturanlæg er lukket. Det gælder blandt andet svømmehaller, fitnesscentre, teatre og biografer.
  • Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket. De må gerne sælge takeaway.

Fakta: Sundhedsministeriet

 

Kommunikation

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Undersøgelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet