Foto: Illustration: Flemming Dupont

retssikkerhed

01.05.2012

Kommuner spekulerer i at afprøve lovens grænser

Midtjyske kommuner udfordrer lovens grænser på social- og beskæftigelsesområdet. ”Klart ulovligt,” lyder det fra tilsynet og førende eksperter. 

Kim Rosenkilde Nielsen
. . . .

En række midtjyske kommuner skriver sort på hvidt, at de bevidst udfordrer social- og beskæftigelseslovgivningen. Blandt andet når der skal træffes afgørelser om sygedagpenge og anbringelser af børn og unge. Formålet er at 'prøve lovens grænser af' for at finde ud af, om serviceniveauet på et konkret område kan presses længere ned.

Dermed trækker kommunerne ulovlige hensyn ind i afgørelsen af konkrete sager, påpeger flere juridiske eksperter.

”Man må ikke trække den slags falske lodder ind i vægtskålen, overhovedet ikke,” siger Kirsten Ketscher, professor i socialret på Københavns Universitet.

De midtjyske kommuners ambition om at udfordre lovgivningens rammer fremgår af en række høringssvar til Statsforvaltningen Midtjylland, som Kommunen har fået indsigt i. Høringssvarene blev givet som en del af en undersøgelse af den høje andel af klagesager på social- og beskæftigelsesområdet, hvor ankenævnene enten har ændret eller hjemvist kommunernes afgørelse.

På baggrund af høringssvarene har Statsforvaltningen Midtjylland fundet det nødvendigt at understrege ulovligheden i den grænsesøgende adfærd i klare vendinger.

”Klart ulovligt og muligt ansvarspådragende,” lyder advarslen fra Statsforvaltningen, hvorefter der henvises til Tamil-sagen.

Lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet John Klausen mener, at Statsforvaltningen har god grund til at tale med store bogstaver.

”Der er formuleringer her, som tyder på, at der er kommuner, der er på den forkerte side af lovens grænser,” siger John Klausen.

Eksperterne vurderer, at kommunernes 'grænseafprøvning' langt fra er et afgrænset midtjysk fænomen.

Læs også:

01. maj 2012

Ja, vi afprøver lovens grænser

 

Log ind

Det kræver abonnement at læse kommunen.dk. Log ind nedenunder, eller bestil et prøve abonnement her. Hvis du allerede abonnerer på Kommunen, så ring på tlf. 3334 6060 for at få tilsendt en kode.

Husk du kan altid logge ind og deltage i Agora debatterne uden abonnement

Email:  
Kode: Glemt kode?
Husk kode
Deltagere
Katrine Axlev Katrine Axlev
 
blogger
Christopher Røhl Christopher Røhl
 
blogger
Mads Hintze Mads Hintze
Tidl. byrådsmedlem
 
Phillip Dimsits Phillip Dimsits
 
 
Eva Tind Eva Tind
 
 
Se alle deltagere

ugens uundgåelige

Socialdemokraten Lars Rytter har i denne uge hjulpet borgmestergrillen med at sætte Laurids Rudebecks (V) hoved på grillspyddet. Tønder Kommune står foran mere konkurrenceudsættelse, men der er grænser, siger borgmesteren.

over stregen

over stregen over stregen over stregen over stregen over stregen